Fiv (katteaids)

Fiv (forstadie til katteaids)

Fiv er et forstadie til katteaids og behøver således ikke nødvendigvis at udvikle sig til en sygdom. Fiv opdages via en blodprøve hos dyrlægen og betyder i første omgang, at din kat kan være mere modtagelig overfor infektioner, lettere få feber, hævede lymfeknuder osv. Når/hvis sygdommen for alvor bryder ud, så vil immunforsvaret nedbrydes af virus. Således får andre sygdomsforløb mulighed for at udvikle sig og symptomerne kan derfor være mange forskellige. 


Katten smittes via dybe bid og i forbindelse med parring. Typisk er det fritløbere (udekatte), der bliver smittet. Fiv smitter ikke mennesker. Katte kan sagtens leve et langt og godt liv med Fiv uden nogensinde at få symptomer på at de er smittede. De må ikke løbe frit da de kan smitte andre katte ved slåskamp.


Man skal altid overveje, om en fiv positiv udekat kan omskoles til at være indekat? I dag får flere og flere katte bygget en kattegård/voliere for at undgå at katten udsættes for fare eller pga naboklager og de fleste katte kan godt lære at leve som indekatte eller som volierekatte. Det er dog altid sværere at ændre vaner i vante rammer, så der skal påregnes lidt tålmodighed i starten.

I USA findes der en fiv vaccine. Den er ikke godkendt i DK. Læs evt. mere her


Ofte afhænger en fiv kats skæbne af hvilken dyrlæge der tester den. En del dyrlæger anbefaler altid aflivning, men flere og flere bliver bedre til at informere ejerne om kattens fremtidsudsigter - der ikke altid behøver at være aflivning.


På internaterne aflives fiv positive katte altid. Der er for mange ejerløse katte i Danmark så det kan virke omsonst at redde katte med fiv. 


Nordsjællands Kattehjælp vælger hvert år at hjælpe et par Fiv positive katte ud i nye hjem og det har vi gjort siden 2018 med stor succes. Kattene har alle accepteret indelivet og alle lever fortsat uden symptomer på diagnosen. Følg nogle af Fiv kattene i vores facebook gruppe "Katteliv med fiv"


I England findes der et ældre par der gennem livet har taget 80 fiv katte ind som deres egne (fiv shelter). De har udgivet en lille bog (booklet) med deres erfaringer omkring katte med fiv. Den er gratis og kan downloades her 


Nordsjællands Kattehjælp tester ikke automatisk killinger for Fiv.
Læs her hvorfor: http://www.fivcats.com/FIV/fiv_kittens.html